Kedvenc illóolajaim

Régebben az illóolajokat a szobám vagy a lakás illatosítására használtam, többnyire télen, mikor a hideg elől jó bekuckózni a meleg és illatteli lakásba. Gondolom sokan ismerik a párologtatókat, mikor teamécsessel melegítjük a vízbe csepegtetett illóolajat.

parologtato

De mi is az illóolaj?

“Az illóolajok tömény, lipofil (zsírban oldódó) és általában vízzel nem keveredő (hidrofób) folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak, és növényekből vonják ki őket. Az illóolajokat definíció szerint desztillációval vagyis lepárlással (víz-, vízgőz-, vagy gőzlepárlás), hidegen sajtolással állítják elő.”

 

 

Azt viszont lehet kevesen ismerik, hogy az illóolajokat bőrre is lehet használni – vízzel vagy más olajjal (pl. masszázsolaj) higítva vagy kozmetikai termékekbe belekeverve, illetve háztartásban is használhatóak (pl. tisztítószerekben). Nem csak jó illatuk lesz a krémeknek, samponoknak, hanem minden illóolajnak más és más jótékony hatása van a szervezetünknek.

Összegyűjtöttem nektek néhány illóolajat a kedvenceim közül:

Fahéj

A fahéj illóolajat a ceyloni fahéjfa belső kérgéből és a kínai kasszia fahéjfa hámozatlan kérgéből víz- vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. Illata hasonló, mint a fűszerként ismert őrölt fahéj. Erős gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ami rendkívül hasznos az immunrendszer erősítésében. Emellett javítja a keringést, stabilizálja a vércukrot és enyhíti a depressziót.

 

Édes narancs

A narancs héjából kinyert illóolajnak finom és erős illata van. Kutatások szerint a következő előnyei vannak a narancsolaj használatának: küzd a rákos daganatok ellen, növeli a keringést, elpusztítja a kórokozókat és baktériumokat, csökkenti a ráncokat és a narancsbőrt, javítja az arcszínt, feloldja az idegességet és csökkenti a magas vérnyomást.

 

Teafa (Tea tree oil)

tea-tree-oil

A teafa olajat erős fertőtlenítő tulajdonsága miatt ismert igazán, amit az ausztráliai Melaleuca alternifolia növényből nyernek ki. Képes kezelni a sebeket, nagyon jó tonizáló pattanásos bőrre, illetve antibakteriális tulajdonsága miatt tisztítószerekben, fertőtlenítőkben is ajánlott használni. Emellett segíti a gyógyulást a bakteriális fertőzéseknél, herpesznél, haj korpásodásnál, fülgyulladásnál, gombás fertőzéseknél, viszkető csípéseknél és még sorolhatnám.

Én többnyire arc tisztításra és samponokhoz használom.

 

 

Borsmenta

A borsmenta lehet az egyik legsokoldalúbb esszenciális olaj a levendula mellett. Hűsítő érzést ad és nyugtató hatása van a szervezetre, amely enyhítheti a fájó izmokat is. Antimikrobiális tulajdonsága révén segíthet felfríssíteni a rossz szájszagot (fogkrémekhez is használják) illetve megnyugtatja az emésztési problémákat. Továbbá néhány a leggyakoribb felhasználásai kozul:  enyhíti a fejfájást, segít a léguti problémákban, növeli az energiát, csökkenti az étvágyat és feszes izmokat eredményezhet.

Samponokhoz és fogkrém készítéshez ajánlom, illetve aki szereti az illatát krémekhez és tusfürdőbe is keverheti.

 

Levendula

A levendula olajat a levendula virágából nyerik ki desztillálás során. Egészségügyi előnyei, hogy megszünteti az idegi feszültséget, nyugtató hatása van, enyhíti a fájdalmat, fertőtleníti a fejbőrt és a bőrt, fokozza a vérkeringést, segít alvási zavarokkal küszködőknek és légzési zavarok kezelésére is alkalmas. Fertőtlenitő és nyugtató hatása miatt sokan használják pattanások kezelésere is. A levendula olaj hasznos hajápoló is, mert bebizonyosodott, hogy csökkenti a hajhullást, illetve néhány esetben hajnövekedést is észleltek, mikor rendszeresen a hajba masszírozták a levendula olajat. Kopaszodásra hajlamos férfiaknak mindenképpen ajánlom a levendulás hajsampont vagy balzsamot (én is bele szoktam keverni a párom hajbalzsamába 🙂 ).

 

Borókabogyó (Juniperberry oil)

juniperberry

A borókabogyóból kinyert olaj élénkíti és erősíti az idegeket, vizelethajtó, alkalmazzák reuma, izületi gyulladásokra, ekcéma kezelésére, valamint tisztítja a pórusokat, ezért segít a cellulit és pattanások enyhítésében is.

 

 

 

 

 

Fenyőtömjén olaj (Frankincense oil)

frankincense-oil

A kis bokros fa (Boswellia frereana) kérgén ejtett bemetszések helyén gyanta termelődik, amelyből vízgőzös desztillációval nyerik a fanyar, szúrós illatú illóolaját.

Hatásai:

  • fertőtlenítő és sebkezelő
  • csillapítja az izületi fájdalmakat
  • csökkenti az idegességet és a stresszt
  • erősíti az immunrendszert
  • segíti a szájhigiéniát és fogászati problémákat
  • csökkenti a ráncokat és miteszereket
  • javítja a bőrhibákat, ekcémát
  • torokfájás és köhögés csökkentő

 

Remélem hasznosnak találjátok a bejegyzésem. A különböző kozmetikai receptekben részben ezeket az illóolajokat fogom használni, illetve olvashatjátok majd, hogy milyen olajakat érdemes összekeverni illatuk és jótékony tulajdonságaik révén.