Castile szappan

Az  elmúlt időszakban nagyon sok saját készítésű kozmetikai termék receptet láttam, amiben Castile (vagy kasztíliai) szappant használtak. Olvastam róla sokat, hogy milyen természetes alapanyagokból állítják össze, mik az előnyei a megszokott, minden drogériában kapható szappanokhoz viszonyítva. A kasztíliai szappanokat teljes mértékben bio növényi olajokból állítják össze, és nem kémiai szerek keveréke. A “kutatásaim” után 100%-ig biztos voltam benne, hogy én mostantól a Castile szappant fogom használni kézmosáshoz, fürdéshez és hajmosáshoz. Sőt még sok más dologhoz fel lehet használni, például takarítás, mosogatás, ruhák mosásához.

Vegyük elő az otthon lévő kézmosók, tusfürdők, habfürdők és samponokat és nézzük meg a flakonon lévő összetevőket…meglepően sok káros anyagot találhatunk rajtuk, amiket minden nap használunk.

A legismertebb Castile szappan márka a Dr. Bronner’s. A Bronner család generációi több, mint 150 éve foglalkoznak szappan készítéssel. Emanuel Bronner 1948-ban kezdte el forgalmazni Amerikában a Dr. Bronner’s jelenlegi castile szappanját. Teljesen természetes alapanyagokból dolgoznak, még a flakonok is újra hasznosíthatóak. 

A márkán belül 9 féle folyékony szappan közül lehet választani, de mindegyiknek közös az alapösszetétele: víz, organikus kókuszolaj, organikus oliva olaj, bio pálma olaj, bio jojoba olaj és bio kendermag olaj.

Jelenleg zöld tea kivonatos castile szappant használok, mert a zöld tea feszesíti és regenerálja a bőrt. Azonban lehet kapni teafa olaj- (a teafa olajat már említettem itt), levendula-, mandula-, citrus-, eukaliptusz-, borsmenta-, rózsa- vagy natúr illatmentes baba castile szappant.

Vízzel felhigítva érdemes használni, attól kezd habosodni, vagy más természetes anyagokkal összekeverve akár sampont vagy tusfürdőt is készíthetünk. Én a “tesztelési folyamatban” egy 30 ml-es flakonba tettem körülbelül 5 ml szappant és feltöltöttem vízzel – ebből lett a kézmosó. Illetve bevizezett szivacsra csepegtetek kicsit a szappanból amit fürdéshez használok.

Eleinte tartottam attól, hogy kiszárítja a bőrőm, mint minden más szappan. És mikor először használtam fürdésnél, akkor hasonló érzés volt a bőrömnek, mint mikor egyszer-kétszer normális szappant használtam. Azonban, amint lemostam, a bőrömet felfrissültnek éreztem és egyáltalán nem szárította ki – ez annak köszönhető, hogy bio kókusz-, jojoba- és oliva olaj van benne. Arc tisztításra is tökéletesen működik szerintem.

Emellett kíváncsi voltam, hogy fog a hajam reagálni rá. Nem tudtam, hogy olajossá fogja e tenni vagy kiszárítja és szállni fog ezer felé 🙂 Azonban egyik sem történt meg 🙂 Tiszta, illatos…és gubancos lett a hajam… az első (és eddig az egyetlen) negatív dolog, de hajbalzsammal korrigálható a dolog.

Amennyiben több információt szeretnél tudni Dr. Bronner’s-ről, a következő oldalakat ajánlom:
magyar: http://www.drbronner.hu/
angol: https://www.drbronner.com/