Téli illatok

Már csak 1 hét és itt a Karácsony! Sokmindenki várja és egyre többen készülődnek már az ünnepekre.

Szeretem a karácsonykor terjengő illatokat a lakásban, vásárokban, a havas téli sétákat (már ha van hó 🙂 ). Arra gondoltam, hogy hangolódjunk az elkövetkező 1 hétben az otthonunk illatosításával is (és ne csak a vásárlással). Több lakásban műfenyő lesz (vagy már van…mint nálunk 🙂 ) felállítva Karácsonykor, viszont annak nincs meg az a kellemes illata, mikor igazi fenyő van a lakásban…azonban egy kis karácsonyi illatosítóval megoldható az is.

Télen többen szoktak narancsba szegfűszeget szúrni és azt kitenni az asztalra, esetleg fahéjrudat mellé, vagy narancsot szárítunk. Vannak akik potpourri-t tesznek ki illatosítás céljából. Személy szerint ezek a dekorációs ötletek mindig is tetsztettek, de én nem érzem sokáig az illatukat, a potpourri beporosodik a lakásban, a narancskarikákat odaégetem 😀 és még sorolhatnám, ezért jobban kedvelem mikor csak befújom a lakást egy kis légfrissítő spray-vel.

Összegyűjtöttem nektek néhány illatosítási lehetőséget, ahol most a téli illatokra koncentráltam, de természetesen ezeket a módszereket lehet használni máskor is, más illatokkat (például nyári gyümölcsös vagy virágos).

Légfrissítő spray

A légfrissítő spray-k alapja 1 pohár desztillált víz és 8-10 csepp illóolaj. Tegyük bele egy üres flakonba és rázzuk fel. Tartósítószerként tehetünk bele 1/2 evőkanál epsom sót vagy  1 evőkanál witch hazel-t (=varázs mogyoró víz – én arc tonizálásra használom főleg, de spray-k elkészítéséhez nagyon hasznos).

bottle-kicsi

 

Nekem ilyen van példaképpen, de bármilyen hasonló is megfelel:

 

 

 

 

 

És akkor most nézzük a kombinációkat:

Almáspite illat

 • 6 csepp fahéj illóolaj
 • 3 csepp szegfűszeg illóolaj

Narancs illat

 • 5 csepp narancs illóolaj
 • 2 csepp fahéj illóolaj

Téli meleg

 • 4 csepp narancs illóolaj
 • 3 csepp fenyőtömjény illóolaj
 • 3 csepp cédrusfa illóolaj

Boldogság

 • 4  csepp narancs illóolaj
 • 4 csepp levendula illóolaj
 • 2 csepp fenyőtömjén illóolaj

Jégcsap

 • 5 csepp lime illóolaj
 • 5 csepp citrom illóolaj

Citrus-mentol

 • 6 csepp narancs vagy grapefruit illóolaj
 • 4 csepp borsmenta illóolaj

És az én kedvenc karácsonyi keverékem:

 • 3 csepp narancs illóolaj
 • 3 csepp fahéj illóolaj
 • 3 csepp szegfűszeg illóolaj

 

Szódabirkanóna illatosító

Egy másik egyszerű illatosító módszer, hogy egy kis szép üvegbe teszünk 3 evőkanál szódabirkabónát, majd belecsepegtetünk illóolajakat (használhatóak a fenti kombinációk is). Hagyhatjuk fedetlenül, vagy tehetünk rá szellőző fedelet.

essential-oils-and-baking-soda

jars

 

Párologtatás
parologtato

Szeretem a teamécses párologtatókat, mikor vízbe csepegtetett illóolajat gyertyával felmelegítünk és bepárologja a lakást.

 

 

 

 

Azonban találtam ennek egy újabb és nagyobb verzióját. Természetesebb illatokat eredményez, azonban ezzel több munka is van 🙂

Elkészítése:

Egy befőttesüvegbe, vagy főzőedénybe tegyük bele a következő anyagokat, majd öntsük fel vízzel. Többféle variáaciót találtam nektek:

Illat 1: 3 narancskarika, 2 fahéjrúd és néhány szegfűszeg

Illat 2: 1 citrom felkarikázva, rozmaring szál, pár csepp vaníliakivonat

Illat 3: 1-2 lime felkarikázva, pár szál kakukkfű, pár csepp mentol és vaníliakivonat

Illat 4: narancskarikák, gyömbérkarikák, mandulakivonat

Illat 5: fenyő vagy cédrusfa ágak, babérlevél és szerencsendió

A következőket kaphatjuk (hát nem szépek?? 🙂 ):

5140

Majd ha készen vagyunk a kiválasztott illatunk összeállításával, fel kell melegítenünk, hogy szépen párologjon a lakásban.

Egyik lehetőség, hogy egy főzőedényben forralunk egy kis vizet, majd beletesszük a megtöltött befőttesüvegünket (a 5142-2víz körülbelül a befőttesüveg feléig érjen) és hagyjuk párolódni. Vagy az illatosítókeverékünket beletesszük egy főzőedénybe és lassú tűzön “főzzük”.

 

 

 

5141-3De ha van egy nagyobb mécses párologtatónk, abba is bele lehet önteni és gyertyával melegíteni.

 

 

 

 

 

 

Ha eleget párologtattuk a fentieket, vissza lehet tenni az üvegbe, hagyni lehűlni és hűtőben tárolni pár napig. Körülbelül 3szor érdemes újra melegíteni, utána elveszti illatát.

 

Remélem mindenki megtalálja a kedvenc illatát a fenti listában, és kellemes karácsonyi illat veszi majd körbe a lakásokat.